Waar te beginnen als je je bedrijf wil verbeteren?

Waar moet je beginnen als je jouw organisatie wilt optimaliseren?
 
Eén van de meest fundamentele elementen van Lean is het concept van 5s. Ver voordat het begrip Lean ontstond (1988), kwam Benjamin Franklin al in 1768 met het concept 5s. In Japan is het uiteindelijk pas 5s genoemd, maar gezien de toegevoegde waarde en de historie dient dit niet onderschat en al helemaal niet genegeerd te worden.
 
5s refereert naar de 5 Japanse woorden:
1 Sorteren (Seiri)
2 Structureren (Seiton)
3 Schoonmaken (Seiso)
4 Standaardiseren (Seiketsu)
5 Stand houden (Shitsuke).
 
Het concept was oorspronkelijk ontworpen voor industriële fabrieks-opstellingen om de werkplekken te optimaliseren en een efficiënte workflow te creëren. Deze methodiek is tegenwoordig overal toegepast, in overheidsinstellingen, zorg en onderwijs, waar niet altijd sprake is van fysieke producten, maar waar men om komt in de informatiestromen dat zich door de organisatie maneuvreert.
Clean desk policy wordt niet voor niet steeds meer ingevoerd. Heel begrijpelijk is dit ook de eerste link die men legt met 5s op kantoren, maar het gaat verder dan dat. Bijvoorbeeld het opslaan van gegevens op een gedeelde harde schijf of server. Dat kan al snel op een doolhof gaan lijken waar men zeeën van tijd kwijt is met het zoeken van de juiste bestanden. Een ander voorbeeld is binnenkomende offertes en uitgaande ordermappen. Deze hebben in de meeste grafische bedrijven al wel een structuur, maar zeg eens eerlijk, kan een collega morgen het werk direct van je overnemen en jij heerlijk onbezorgd op vakantie gaan, of zitten er nog afspraken die je met de klant gemaakt hebt in je hoofd op in je persoonlijke inbox? Zijn er voldoende kantoorartikelen of dozen op voorraad of misschien zelfs te veel? Gebruik je dagelijks alles wat er op je bureau te vinden is? En binnen 14 dagen in de kast achter je, of staat het ergens stof te vangen of onnodig ruimte in te nemen?
 
Het onderscheid maken van het nut van de dingen om je heen, er structuur in aanbrengen en dit met z’n allen consequent doen kan een wereld van verschil betekenen voor je hele organisatie. Uiteindelijk wil je met 5s ook de oorzaak van chaos aanpakken en zo overzicht en efficiëntie realiseren. En dan hebben we het nog niet gehad over de productie.
Laat je inspireren door onze webpagina over Lean 5s en ga er mee aan de slag! 
 
   « Meer Nieuws...