Snij jezelf niet in de vingers!

Toen ik als 14-jarige op zaterdag bij de buurtslager werkte en al gelijk achter de snijmachine werd gezet, stond mijn moeder echt doodsangsten uit, al hield ze wijselijk haar mond. Na 3 maanden had ik er genoeg van (en mijn moeder ook); ik sneed me té vaak in mijn vingers, letterlijk. Nee, veilig was het niet echt. Maar ach, voor 25 gulden(!) zwart in de hand deed ik het toch maar.

Onze eigen veiligheid vinden we nu dus vanzelfsprekend. Maar hoe zit dat met de veiligheid van onze medewerkers? Vinden we die net zo vanzelfsprekend? “Ja, natuurlijk!” Hoor ik je zeggen… Maar is dat wel echt zo? Staatssecretaris van Ark van SZW heeft laten onderzoeken hoe het nu écht zit.

Wat blijkt?

55% van de bedrijven heeft de risico’s NIET in kaart gebracht. Wat zegt dat? In ieder geval dat we niet weten hoe het precies zit met die veiligheid.  En verder: Weet de helft van die 55% NIET dat het in kaart brengen van die risico’s verplicht is. De andere helft weet dat dus wél. Waarom zijn de risico’s dan niet in kaart gebracht? Goede vraag. Ook dat heeft van Ark onderzocht. De redenen zijn duidelijk:

  • de informatie is niet duidelijk genoeg,
  • de RI&E is niet gebruiksvriendelijk genoeg,
  • het is te tijdrovend om de RI&E goed uit te voeren.

Voorkomen is beter

Er zijn jaarlijks ongeveer 4100 mensen die overlijden als gevolg van een beroepsziekte of een arbeidsongeval. Dan wil je toch weten wat daar de oorzaak van is? Bewustwording is de eerste stap. Uiteindelijk bepaal je zelf of je de RI&E invult of niet.

Maar besef dat je zonder RI&E:

  • Wettelijk gezien in overtreding bent, 
  • Je je medewerkers wellicht onnodig bloot stelt aan risico’s,
  • Een boete riskeert van tussen de 450 en 4500 Euro (afhankelijk van de bedrijfsgrootte).

Maak het je makkelijk

Zie je er ook zo tegenop? Ik kom je graag helpen om de RI&E in te vullen. De Grafimedia RI&E is voor KVGO-leden trouwens gratis in gebruik. Dat gaat relatief simpel. Normaal kom ik bij je langs op het bedrijf en breng de risico’s in kaart. Afhankelijk van de situatie en de wensen heb je daarna een ingevulde RI&E, een actieplan en werkinstructies voor de afdeling(en). Nu in de tijd van het Corona-virus kan er veel op afstand gebeuren.

Kortom, regel je Arbo RI&E en snij jezelf niet in de vingers (zoals ik dat vroeger deed)!

Meer informatie? Neem dan contact met mij op: e.bouwman@dienstencentrum.com of 020 5435688.

 
   « Meer Nieuws...