Verklein je CO2-voetafdruk

Duurzame oplossingen voor bedrijven

Het verminderen van de CO2-uitstoot van je bedrijf is niet alleen goed voor het milieu, maar biedt ook concrete voordelen. Lagere uitstoot leidt tot kostenbesparing, versterkt je reputatie als duurzaam bedrijf en helpt bij het naleven van steeds strengere regelgeving. Maar hoe begin je? In dit artikel geven we je 6 tips met concrete acties hoe je de CO2-impact van jouw organisatie in kaart brengt en structureel vermindert.

Foto van Paraskevi Koumadoraki

Paraskevi Koumadoraki

Auteur

Wat is een CO2-voetafdruk?

Je hoort de term CO2-voetafdruk steeds vaker voorbij komen maar wat is het nou eigenlijk? 
Een CO2-voetafdruk geeft inzicht in de totale hoeveelheid broeikasgassen die een activiteit, product of organisatie uitstoot. Dit wordt meestal uitgedrukt in tonnen CO2-equivalenten. Hoe lager de voetafdruk, hoe duurzamer de bedrijfsvoering. Daarom wordt CO2-reductie steeds belangrijker voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.

Waarom als bedrijf inzetten op CO2-reductie?

Duurzaamheid wordt aan alle kanten belangrijker: strengere wet- en regelgeving dwingt bedrijven tot actie, klanten verwachten transparantie over milieu-impact en een duurzaam beleid maakt je bedrijf aantrekkelijker voor samenwerkingen en investeringen.

Daarnaast worden grondstoffen steeds duurder, energiekosten blijven onvoorspelbaar en bedrijven die nu verduurzamen, maken zich minder afhankelijk van prijsschommelingen en leveringsrisico’s. De druk op grote bedrijven in de keten wordt steeds groter waardoor zij strengere eisen aan hun leveranciers stellen op het gebied van CO2-reductie.

Wie nu de juiste stappen zet, loopt niet alleen voorop in duurzaamheid, maar bouwt ook aan een efficiëntere, kostenbewuste en toekomstbestendige bedrijfsvoering.

6 manieren om CO2-uitstoot te verminderen

1. Energie-efficiëntie: slimmer omgaan met energie

Energieverspilling is een belangrijke oorzaak van onnodige CO2-uitstoot. Door je energieverbruik goed te monitoren en een energie-audit uit te voeren (zoals een EED-audit of implementatie van ISO 50001), kun je gerichte verbeteringen doorvoeren. Denk aan het vervangen van oude apparatuur door energiezuinige alternatieven, betere isolatie van gebouwen en het optimaliseren van verwarmings- en koelsystemen.

Daarnaast kan het zinvol zijn om medewerkers bewuster te maken van hun energieverbruik. Kleine acties, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparaten en efficiënter gebruik van verlichting, dragen al bij aan een lagere uitstoot. 

Concrete acties die je als bedrijf kan nemen zijn: 

  • Laat een energie audit uitvoeren om verspilling in kaart te brengen
  • Schakel over op led verlichting en energiezuinige apparatuur
  • Automatiseer klimaatbeheersing met slimme thermostaten en sensoren en het invoeren van een ”uit als het uit kan” beleid om onnodig energie verbruik te voorkomen

 

2. Hernieuwbare energie: overstappen op schone bronnen

Naast energiebesparing is het verduurzamen van de energiebron een effectieve manier om CO2-uitstoot te verlagen. Zonnepanelen, windenergie of biogas kunnen jouw bedrijf helpen om fossiele brandstoffen te vervangen. Ook het overstappen op een groene energieleverancier is een eenvoudige stap in de juiste richting.

Bedrijven die investeren in hernieuwbare energie worden bovendien minder afhankelijk van schommelende energieprijzen en kunnen profiteren van subsidies en belastingvoordelen.

Concrete acties die je als bedrijf kan nemen zijn: 

  • Onderzoek mogelijkheden om zonnepanelen of windenergie te installeren
  • Overstappen op 100% groene energieleverancier die hernieuwbare energie levert
  • Verdiep je in subsidies en fiscale voordelen, zoals de energie-investeringsaftrek 

 

3. Transport verduurzamen: minder kilometers, minder uitstoot

Vervoer speelt vaak een grote rol in de totale CO2-uitstoot van een bedrijf. Dit geldt zowel voor de logistieke keten als voor het woon-werkverkeer van medewerkers. Door efficiëntere planningen te maken en over te stappen op elektrische voertuigen of alternatieve brandstoffen, kan de impact flink worden verminderd.

Ook maatregelen zoals het stimuleren van thuiswerken, fietsen of carpoolen maken een verschil. Door kritisch te kijken naar transportbewegingen en waar mogelijk te optimaliseren, kan de uitstoot structureel worden teruggedrongen.

Concrete acties die je als bedrijf kan nemen zijn: 

  • Stimuleer elektrisch rijden door laadpalen bij het kantoor te plaatsen
  • Stel een fietsenplan of mobiliteitsbudget in voor medewerkers
  • Werk samen met leveranciers en logistieke partners om CO2-neutrale transportopties te onderzoeken

 

4. Afval verminderen: circulaire economie als oplossing

Veel bedrijven stoten onnodig veel CO2 uit door verspilling en inefficiënt gebruik van grondstoffen. Door slim om te gaan met materialen en in te zetten op hergebruik en recycling, kan de milieu-impact aanzienlijk worden verkleind.

Een circulaire bedrijfsvoering betekent dat grondstoffen zo lang mogelijk in de keten blijven. Dit kan door producten opnieuw te gebruiken, verpakkingen te minimaliseren en afvalstromen beter te scheiden. Naast milieuwinst leidt dit vaak ook tot kostenbesparing.

Concrete acties die je als bedrijf kan nemen zijn: 

  • Voer een afvalscan uit om te zien welke materialen hergebruikt of slimmer ingezet kunnen worden 
  • Train medewerkers om bewuster om te gaan met grondstoffen en afvalscheiding

 

5. Duurzaam inkopen: kies voor leveranciers met een groene visie

Duurzaamheid stopt niet bij je eigen bedrijf. Ook de producten en diensten die je inkoopt, hebben impact op je totale CO2-voetafdruk. Door samen te werken met leveranciers die gebruikmaken van hernieuwbare energie of CO2-neutrale productiemethoden, draag je bij aan een duurzamere keten.

Bovendien kan het verkorten van transportafstanden en het vermijden van onnodige tussenstappen helpen om uitstoot te verminderen. Lokaal en bewust inkopen is een belangrijke strategie voor bedrijven die hun impact willen verkleinen.

Concrete acties die je als bedrijf kan nemen zijn:

  • Beoordeel leveranciers op hun duurzaamheidsbeleid 
  • Kies voor grondstoffen en materialen met een lagere milieu impact

CO2-uitstoot meten en monitoren

Het verminderen van CO2-uitstoot begint altijd met het krijgen van inzicht. Met de CO2 & Energie RI&E krijg je een duidelijk volledig en concreet beeld van je emissies energieverbruik en afvalproductie. Dit platform helpt bij het nauwkeurig bijhouden van CO2-uitstoot en het identificeren van verbeterpunten.

Een groot voordeel van deze tool is dat het een gevalideerd CO2-voetafdrukrapport genereert, gecategoriseerd in Scope 1, 2 en 3-emissies, conform internationale standaarden zoals het GHG Protocol, ISO 14064, ISO 14067 en ISO 16759. Dit helpt bedrijven om concrete doelen te stellen en verbeteringen door te voeren evenals te voldoen aan de Energie Wetgeving (EED-auditplicht). 

Duurzaam ondernemen is een continu proces

Je CO2-uitstoot verlagen klinkt misschien als een enorme opgave, maar vaak liggen de grootste besparingen binnen handbereik. Het belangrijkste om te onthouden is dat je met kleine aanpassing in energieverbruik, slimmer transport of efficiënter materiaalgebruik al een groot verschil maken.

Door duurzaamheid niet als verplichting te zien, maar als kans, werk je aan een bedrijf dat toekomstbestendig is én kosten bespaart. Wil jij meer weten hoe wij met de CO2 & Energie RI&E bedrijven helpen om uitstoot te verminderen? Vraag dan hieronder ons vrijblijvende advies aan. 

Meer weten over manieren om CO2 te reduceren?

klik dan op de knop hieronder

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!