Hoe bereid je je voor op de CSRD-wetgeving?

CO2 & Energie in kaart brengen:

CSRD, je hoort en ziet het steeds vaker voorbij komen, maar wat is het nou eigenlijk en wat moet je ermee doen voor jouw bedrijf? In dit artikel leggen we uit wat de CSRD-wetgeving is, waarom het een cruciale stap is naar een duurzamere toekomst en hoe je eraan kunt voldoen met praktische tools zoals de CO2 & Energie RI&E.

Foto van John Koekenbier

John Koekenbier

Auteur

Wat is de CSRD?

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze Europese richtlijn verplicht bedrijven om transparanter te rapporteren over duurzaamheid en millieu-impact. Denk aan rapportages over CO2-uitstoot, energiegebruik, en de impact op milieu en maatschappij door onder andere afvalbeheer. De CSRD vervangt de oudere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en stelt strengere eisen aan de rapportage.

Hoofdzakkelijk was de CSRD in eerste instantie gericht op rapportageplichtige bedrijven. Dat zijn dus grote beursgenoteerde ondernemingen die zakendoen in het buitenland, vaak op verschillende continenten. Niet echt praktisch voor kleine en middelgrote ondernemingen uit onze sector dus.

Toch zullen kleine en middelgrote bedrijven er de komende jaren al wel mee te maken krijgen. Niet omdat ze zelf al rapportageplichtig zijn maar omdat ze toeleverancier van die grote ondernemingen zijn. En zij zullen vragen gaan stellen aan hun leveranciers.

Kortom, wanneer jouw klanten aan de CSRD-wetgeving moeten voldoen, jij dat dus ook moet. 

Waarom is CSRD belangrijk?

De CSRD is een belangrijke stap richting een duurzamere economie. Door bedrijven te verplichten hun duurzaamheidsinspanningen inzichtelijk te maken, worden zij gestimuleerd om duurzame keuzes te maken. Maar de voordelen van de CSRD gaan verder dan alleen regelgeving:

Verhoogd vertrouwen: Transparantie over je duurzaamheidsbeleid wekt vertrouwen bij klanten, partners en investeerders.

Concurrentievoordeel: Duurzaamheid is niet langer een nice-to-have, maar een must. Bedrijven die hierop inspelen, positioneren zich beter in de markt.

Toekomstbestendigheid: Door te voldoen aan de CSRD ben je voorbereid op strengere milieuregels en eisen van stakeholders in de toekomst.

Versterken van partnerships: Het niet naleven van de CSRD kan resulteren in het verlies van samenwerkingsmogelijkheden met ketenpartners. Dit wil je uiteraard voorkomen. Omgekeerd biedt het voldoen aan CSRD mogelijkheden voor nieuwe of versterkte partnerships.

De uitdaging van rapporteren volgens de CSRD

Hoewel de CSRD waardevol is, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Bedrijven moeten gedetailleerde data verzamelen over hun impact op mens en milieu. Voor veel organisaties is dit nieuw terrein. Hoe begin je bijvoorbeeld met het meten van CO2-uitstoot? En hoe zorg je ervoor dat je data betrouwbaar en accuraat is?

Hoewel er voor kleinere bedrijven nog geen instrumentarium is loopt er op dit moment wel een initiatief voor hen vanuit de Bovag dat nu met Metaalunie wordt uitgetest. Het is de verwachting dat deze tool niet eerder dan het eerste kwartaal 2025 door andere sectoren kan worden ingezet en vertaald kunnen worden naar hun eigen branche. In ieder geval is nu al wel duidelijk dat het in kaart brengen van alle mogelijke belanghebbenden (dus niet alleen bestaande relaties) en het in kaart brengen van de CO2 voetafdruk van je bedrijf en jouw producten belangrijke onderdelen van de rapportage worden. Je zou je als bedrijf hierop dus alvast kunnen voorbereiden.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld wel gebruik maken van ClimateCalc. Deze tool is in combinatie met de CO2 &Energie RI&E door de overheid erkend voor de meldplicht Energiemaatregelen (EML) en bedrijven die moeten voldoen aan de EED auditplicht. Door alvast kennis te maken met een dergelijke tool en de opbouw van CO2 voetafdrukberekeningen op scope 1, 2 en 3 wordt interne kennis ontwikkeld die o.a. nodig zal zijn bij de gesprekken met Stakeholders als het gaat om de CSRD-rapportage.

De CO2 & Energie RI&E: een slimme oplossing voor CSRD-compliance

De CO2 & Energie RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) is een tool waarmee bedrijven hun energieverbruik en CO2-uitstoot in kaart kunnen brengen. Het helpt je om de huidige situatie te analyseren, knelpunten te identificeren en concrete verbeteringen door te voeren. Maar de CO2 & Energie RI&E doet meer dan alleen data verzamelen; het biedt ook een strategische aanpak om je energieverbruik en CO2-voetafdruk te verlagen. De overzichtelijke rapportage past heel goed binnen de eisen van de CSRD en de ketenrapportage.

Voordelen van de Energie RI&E:

  • Inzicht in energieverbruik: Je krijgt een helder beeld van waar je organisatie energie verbruikt en waar je kunt besparen.
  • CO2-reductieplan: De tool helpt je om een concreet actieplan op te stellen om je CO2-uitstoot te verminderen.
  • Efficiënte rapportage: De Energie RI&E sluit naadloos aan op de rapportage-eisen van de verplichte Erkende Maatregelen Lijst (EML), waardoor je tijd en moeite bespaart bij het uploaden van de EML op de site van RVO. Je rapporteert vanuit het platform!
  • Kostenbesparing: Door energieverspilling tegen te gaan, verlaag je niet alleen je milieu-impact, maar ook je kosten.
 

Een aantal praktische tips om aan de slag te gaan

Als je wilt beginnen om je voor te bereiden op CSRD en of de ketenrapportage, als je leveranciers of klanten hebt die aan CSRD moeten voldoen, zijn hier een aantal tips:

Ga gestructureerd gegevens verzamelen: Het verzamelen van de benodigde gegevens is een belangrijke eerste stap in het proces. De CO2 & Energie RI&E maakt het mogelijk om dit proces gestructureerd aan te pakken en praktische verbeteringen door te voeren.

Betrek je team: Creëer bewustwording binnen je organisatie over het belang van CO2-reductie en energiebeheer. Echt verbeteren is niet alleen een kwestie van papier werk maar juist van dagelijkse acties op de werkvloer. Betrek daarom je medewerkers er vanaf het begin bij! 

Samenwerken met experts: overweeg om samen te werken met experts die je kunnen begeleiden om het proces en het resultaat te versnellen en te optimaliseren.

Maak duurzaamheid jouw prioriteit

De CSRD-wetgeving is meer dan een verplichting; het is een kans om bij te dragen aan een duurzamere wereld en je organisatie sterker te positioneren. Met tools zoals de Energie RI&E maak je de eerste stap naar compliance eenvoudig en effectief.

Wil je meer weten over de CSRD of de Energie RI&E? Ons team staat klaar om je te helpen. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie niet alleen voldoet aan de wetgeving, maar ook een positieve impact maakt op de toekomst.

 

Meer weten?

Contact mij met meer informatie

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!