Is de tijd rijp voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Al weer ruim 10 jaar geleden is de definitieve richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door ISO gepubliceerd (ISO 26000). Deze publicatie vond plaats in een tijd waar veel vraag was naar deze ‘paraplu’ als het gaat om ISO systemen en bijbehorende certificeringen. Vervolgens kwam de hele branche onder zware druk te staan door de economische crisis en zitten we op dit moment in de Corona crisis waarbij het nog onduidelijk is wanneer de industrie weer terug is op het oude niveau.

De meeste bedrijven hebben MVO op een laag pitje gezet, maar er komen steeds meer vragen naar de aantoonbaarheid van duurzaam ondernemen en ook specifiek naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat wil niet zeggen dat bedrijven niet maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen waren, in tegendeel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook pas op de plaats maken en prioriteiten stellen. In veel gevallen betekent dit ook reorganiseren van de interne organisatie en de strategische keuzes herbeoordelen en uitzetten. De balans tussen people, planet en profit wordt opnieuw gezocht.

Inmiddels klimmen bedrijven langzaam uit het dal en kijken naar een nieuwe horizon, waarbij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen weer op de agenda staat. Zowel bij grafimedia bedrijven als bij klanten van grafische bedrijven komt er meer aandacht voor MVO. Het is van belang dat de stap naar aantoonbaar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt gezet en green-washing wordt voorkomen. Niet alleen mooie praatjes, maar ook daad bij het woord voegen. De MVO Grafimedia norm en de bijbehorende criteria-documenten zijn hiervoor onder de loep genomen en inmiddels herzien. Deze herziende versie kent een vereenvoudigde indeling en is er rekening gehouden met 4 verschillende MVO niveaus. Het eerst niveau is grotendeels gebaseerd op de NEN zelfverklaring en is hierdoor voor bedrijven haalbaar. Veel bedrijven zijn namelijk al actief met MVO, maar kennen onvoldoende structuur om dit aan te kunnen tonen. Met het groeimodel in de MVO grafimedia norm bieden we de bedrijven een duidelijk groeipad in de ontwikkeling naar een volwaardig, gestructureerd ‘MVO-systeem’.

Mogen wij u hier bij uw bedrijf meer over vertellen? Neem dan contact op met ons secretariaat voor een afspraak, 020-5435688.

 
   « Meer Nieuws...