Gevolgen corona voor medewerkers

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers in coronatijd meer psychische klachten hebben en het ziekteverzuim stijgt. Door het corona, letten mensen beter en meer op en melden zich eerder ziek. Maar het blijkt dat opvallend veel klachten van psychische aard zijn.
Een deel van het ziekteverzuim komt door omstandigheden veroorzaakt door corona. Denk aan ziekmeldingen omdat men de testuitslag afwacht of in quarantaine moet na contact met een besmet persoon. Dit speelt met name in sectoren waarin niet kan worden thuisgewerkt, zoals in de industrie en productie maar zeker in de zorg.
Psychische klachten blijkt meer dan voorheen een reden voor verzuim. De stijging wordt verklaard doordat medewerkers angstklachten ontwikkelen, men ziet geen perspectief op verbetering, door uitzichtloosheid. Maar ook het gebrek aan motivatie door het vele thuiswerken waardoor betrokkenheid daalt. Het gebrek aan sociale interactie met collega's en anderen wordt sterk gemist.

Waar aan het begin van de coronacrisis het thuiswerken gezien werd als een mooi toekomstperspectief, veranderen de meningen over het thuiswerken door de geconstateerde negatieve effecten. Men verwacht dat thuiswerken en werken op de locatie van het bedrijf gecombineerd gaat worden.

Zelf aan de slag

Het is belangrijk voeling te houden met je medewerkers die thuis werken. Werkgevers moeten er zelf mee aan de slag want deskundigen voorzien coronaburn-outs door het vele thuiswerken. Een oplossing kan een "spreekuur" zijn, om de eenzame thuiswerker tegemoet te komen. Alleen al een luisterend oor voor hun behoeften en hoe ze in hun vel zitten kan helpen. Maar zeker ook het laten meedenken als er nieuwe maatregelen komen. Als het bedrijf zich alleen focust op hoe het aan de nieuwe regels voldoet, maar daarmee medewerkers uit het oog verliest, trek je een zware wissel op hen. Communicatie is daarom nog steeds belangrijk. Een gesprek bij koffieautomaat is dan wel lastig te regelen, maar kan ook online plaatsvinden. 

Hulp nodig?

We beschikken over diverse tools om de stemming onder medewerkers te peilen en kunnen ondersteuning bieden hoe effectief met problemen om te gaan. Voor meer informatie neem even contact met ons op.

 
   « Meer Nieuws...