Familiebedrijven

Er bestaan veel mythen over familiebedrijven. Een belangrijke mythe is dat familiebedrijven dermate conservatief zijn en willen vasthouden aan bestaande producten, markten en processen dat er voor innovatie weinig ruimte is. Hierdoor zouden familiebedrijven zich uit de markt prijzen en een faillissement een kwestie van tijd zijn.

Uit het onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met ING en NPM Capital, blijkt echter dat familiebedrijven op het gebied van innovatie niet onderdoen voor andere typen bedrijven. Zo blijkt dat:

  • Ruim 62 procent van alle familiebedrijven de laatste drie jaar minimaal één nieuw product of dienst op de markt heeft gebracht.  
  • Bijna 72 procent van alle familiebedrijven de laatste drie jaar de interne bedrijfsprocessen ingrijpend heeft verbeterd of vernieuwd.
  • De innoverende familiebedrijven die de laatste drie jaar innovaties op de markt hebben gebracht, 14,6 procent van hun omzet in 2016 verkregen uit deze nieuwe producten of diensten.
  • De innoverende familiebedrijven gemiddeld 4,9 procent van hun omzet besteden aan research & development. Bij ruim 37 procent van de innoverende familiebedrijven dit percentage de laatste drie jaar (sterk) is toegenomen. Een nog betere graadmeter van de innovatieve kracht van het familiebedrijf komt uit de waardering die het krijgt uit de markt. Zeer opmerkelijk is het namelijk dat directeuren van zowel familiebedrijven als directeuren van niet-familiebedrijven aangeven dat familiebedrijven innovatiever zijn dan nietfamiliebedrijven en dan beursgenoteerde bedrijven. De grootste beperkende factor tot innovatie van de Nederlandse familiebedrijven is de beschik baarheid van talentvolle medewerkers.
  • Ruim 16 procent van alle familiebedrijven geeft aan dat zij onvoldoende talentvolle medewerkers hebben om te innoveren.
 
   « Meer Nieuws...