Duurzame inzetbaarheid (in 2021 met subsidie): modewoord of codewoord?

We zitten er nog middenin, maar het (mode- of verboden) woord dat begint met de letter C, daar heeft iedereen inmiddels genoeg van, we zijn er een beetje ‘klaar’ mee. Helaas is C nog lang niet klaar met ons en dus moeten we door. En dat blijkt best wel lastig. We zitten met thuis, werk, vrienden en familie. Ons hele (sociale en werk-) leven is ontwricht. Het heeft allemaal een enorme impact op ons gevoel van welzijn.

Welzijn

Welzijn gaat over onze mate van tevredenheid. In materiële én ‘immateriële’ zin: ons gevoel van geluk en gezondheid. Je kunt je voorstellen dat als je in loondienst bent, je werkgever het belangrijk vindt dat het goed met je gaat. Want als het met jou goed gaat, dan gaat het ook goed met het bedrijf. Omgekeerd geldt hetzelfde: gaat het goed met het bedrijf/de werkgever, dan straat dat uit naar je medewerkers.

Welzijn op het werk is dus heel belangrijk. Het is een wederzijdse verantwoordelijkheid van werkgever én werknemer. De overheid vindt dat ook. Zij hebben al meerdere jaren een subsidieprogramma lopen (ESF) waarmee bedrijven gestimuleerd worden om actief aan dit welzijn van de medewerkers te werken, om er zo voor te zorgen dat zij Duurzaam Inzetbaar worden én blijven. Kortom, Duurzame Inzetbaarheid is werken aan het welzijn van je medewerkers.

Argumenten

Waar denk je aan bij duurzame inzetbaarheid? Welke aspecten zijn belangrijk? Hoe zorg je er als werkgever voor dat je werknemers bewust worden van hun duurzame inzetbaarheid en hoe zorg je als werknemer ervoor dat je duurzaam inzetbaar blijft? En waarom zou je er eigenlijk werk van moeten maken? Enkele redenen:

  • Werken aan duurzame inzetbaarheid verhoogt: het werkplezier, de gezondheid, de flexibiliteit van mensen en dus de bredere inzetbaarheid, de werkzekerheid en de kansen op de arbeidsmarkt.
  • Werken aan duurzame inzetbaarheid verlaagt: het ziekteverzuim.

De toekomst is nu. Doe het samen!

Wie is aan zet? Als werkgever is het van belang om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers bespreekbaar te maken. De werknemer heeft ook een belangrijke rol hierin. Hij zal moeten gaan nadenken over het belang van zijn eigen duurzame inzetbaarheid. Oftewel: hoe kan hij zo goed en zo gezond mogelijk naar zijn pensioen toewerken, door zo inzetbaar mogelijk te blijven. Hij is dus ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling; zeker als het gaat om zijn gezondheid, werkplezier en toekomstperspectief. 

Meten is weten: doe de scan

Om werkgevers te helpen een start te maken met het thema duurzame inzetbaarheid, heeft het Dienstencentrum een scan Duurzame Inzetbaarheid ontwikkeld met een aantal vragen die antwoord geven op vragen over werkplezier, werk en gezondheid, werk-privébalans, relaties met collega’s en leidinggevende, vakbekwaamheid en toekomstperspectief. De scan genereert een adviesrapport waarmee in gesprek kan worden gegaan met medewerker(s) en leidinggevenden.

Zo wordt het modewoord een codewoord: duurzame inzetbaarheid zorgt voor het welzijn van de mensen in de organisatie, in de breedste zin van het woord.

LET OP: Heel 2021 nog subsidie beschikbaar! Voor meer informatie en de voorwaarden: mail naar e.bouwman@dienstencentrum.com of bel 020-5435688