De Ramadan gaat van start

Zoals u wellicht weet is op 13 april j.l. de Ramadan van start gegaan. De Ramadan is de vastenmaand voor moslims waarbij zij vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten of drinken. Zieke mensen, zwangeren, kinderen en mensen op reis hoeven dan niet te vasten. Doordat moslims een andere jaartelling hanteren, gebaseerd op de maanstanden, verschilt elke jaar de start en het eind van de Ramadan.

De Ramadan is een belangrijke maand voor de moslimgemeenschap. Centraal staat bezinning en zuivering van lichaam en ziel. Het is de maand van liefdadigheid, saamhorigheid, vrijgevigheid en ontwikkelen van zelfdiscipline, geduld en empathie. Je staat extra stil bij wat je in het leven hebt en reik je je handen naar mensen die het moeilijk hebben en hulp kunnen gebruiken. De Ramadan is de maand dat je veel met familie en vrienden deelt. Bijvoorbeeld het samen nuttigen van de avondmaaltijd. Voor de 2e keer zal het nu anders gaan in verband met de coronamaatregelen. Juist op zo’n moment is het belangrijk en verplicht vanuit om de veiligheid en gezondheid van je zelf en die van je medemens in bescherming te nemen.  

Doordat de Ramadan eerder in het jaar begint, valt de Ramadan dit jaar op een gunstiger moment qua klimaat. De dagen zijn nog iets korter en de temperatuur is niet te hoog.

 Wat verandert er in die maand?

Tijdens de Ramadan verandert voornamelijk het eet- en slaappatroon. Meestal wordt extra rekening gehouden met het soort maaltijden om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook slaapt men onregelmatig en/ of minder. De eerste dagen zal het lichaam moeten wennen aan het nieuwe ritme waarna het lichaam zich aanpast. Men kan dan ook klachten krijgen zoals hoofdpijn, moeheid, misselijkheid en maagklachten. Wees extra alert op medewerkers en collega’s die meedoen aan de Ramadan en stimuleer onderling begrip wanneer men een extra moment van pauze nodig heeft of op een ander moment pauze wil nemen. Wellicht is het ook goed om te kijken naar de indeling van ploegendienst en hiermee rekening houden met de medewerkers.

Wil je meer weten over Ramadan en hoe je daar het beste mee kan omgaan in je bedrijf? Rand Hamam, staat klaar om je hierbij te helpen. Bel dan met 020 – 5435688 of mail naar: info@dienstencentrum.com   

 
   « Meer Nieuws...