Certificering van textielbedrukking

Een aantal ondernemers in de textielzeefdruk onderkennen het hebben van certificering van hun productieproces en hun grondstoffen. Hiervoor zijn reeds diverse normen via ISO voorhanden. Om als ondernemer in de creatieve industrie  “duurzame ontwikkeling” vorm te geven wordt gebruik gemaakt van duurzame en gecertificeerde grondstoffen, gecertificeerd via de Gots standaard (Global Organic Textile Standaard). Echter de bedrukking met inkten is nog niet certificeerbaar. Op dit moment lopen gesprekken met ondernemers om te komen tot de opzet van een norm op dit gebied.

GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel. 

De standaard stelt bijvoorbeeld eisen aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën. Daarnaast hebben fabrieken de verplichting om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken en zuinig met water en energie om te gaan.

GOTS omvat ook criteria wat betreft arbeidsomstandigheden, die gebaseerd zijn op de normen van de International Labour Organization, zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden.

De GOTS standaard wordt ketendiep toegepast in de verwerking van biologische vezels. Bepaalde erkende standaarden en certificaten voor biologische landbouw zijn door GOTS toegestaan, vervolgens begint certificering op basis van GOTS bij de eerste stap in de verwerking.

Op welke producten is GOTS van toepassing?

Het GOTS keurmerk kan men tegenkomen op kleding en textiel overal ter wereld. GOTS maakt onderscheid in twee labels: "made with x % organic materials" or "made with x % organic – in conversion materials" en "organic" or "organic – in conversion". Respectievelijk voor het gebruik van 70 - 94%% biologisch materiaal en minimaal 95% biologisch materiaal in het eindproduct. Bij de toepassing van beide varianten op katoen mag men ook "in conversie" katoen gebruiken. ‘In conversie katoen” staat voor katoen dat nog niet geheel aan de criteria voldoet om volledig biologisch te zijn, maar dat binnen een bepaald tijdsbestek wel zal zijn.

Wie beheert en controleert het GOTS label?

GOTS wordt beheerd door de International Working Group (IWG), die bestaat uit vier organisaties, namelijk: International Association Natural Textile Industry (IVN) in Duitsland, Soil Association (SA) in Engeland, Organic Trade Association (OTA) in Amerika en de Japan Organic Cotton Association (JOCA).