Koninklijke E.M. de Jong

Sinds deze zomer (2024) maakt Koninklijke Drukkerij E.M. de Jong uit Baarle-Nassau gebruik van de CO2 & Energie RI&E van het Dienstencentrum, met een koppeling naar het CO2-calculatieprogramma ClimateCalc voor gevalideerde CO2-voetafdrukberekeningen per drukorder.

Doris Oomen van E.M de Jong: ‘Ik hoorde dat wij met deze tools op een gevalideerde manier de CO2-impact van een drukorder kunnen berekenen, met daarbij een certificatie. Dat was precies wat wij nodig hadden.’

Wij zijn trots, gedreven en betrokken
bij CO₂-calculaties en CO₂-reductie

Wie kent hen niet? De grootste drukkerij in de Benelux waar jaarlijks 300.000 ton papier omgetoverd wordt naar mooie magazines en folders, verdeeld over zo’n 60.000 orders. Dat klinkt niet alleen indrukwekkend, dat ís het ook. Niet voor niets vormen drukkerijen Koninklijke Drukkerij Em. de Jong, Mercator Press, Dessain Printing, Jungfer Druckerei und Verlag GmbH, Janssen/Pers en Kampert-Nauta samen de grootste speler op de Europese markt voor retaildrukwerk. Met de inzet van rotatie- en vellenoffset en digitale productietechnieken, wordt het retailsegment in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland bediend.

Manager Techniek & Technologie: Ing. Dorus Oomen

Foto van Peter Tegel

Peter Tegel

Auteur

Wat was de uitdaging?

De vraag van opdrachtgevers naar zuivere en erkende CO₂-voetafdrukberekeningen op orderniveau neemt verder toe. Aangezien E.M. de Jong vooral op de retailmarkt actief is, betekent dit dat zij steeds vaker hierover vragen krijgen, zeker van klanten die zelf ook onder de CSRD-plicht vallen en moeten rapporteren over de CO₂-impact van hun bedrijfsactiviteiten. Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je onderzoek doet naar CO₂-calculatiesystemen, dan blijkt dat verreweg de meeste CO₂-rekensystemen niet voldoen aan de internationaal geldende normen.

CO₂-voetafdrukberekeningen uitvoeren – of beter gezegd: een LCA-berekening maken – is een vak apart. Wil je voorkomen dat je aan Greenwashing doet en een juiste CO₂-berekening maken moet je de hiervoor internationaal geldende richtlijnen en normen volgen. Dat zijn het Green House Gas Protocol, diverse ISO’s én de Intergraf Recommendations (ISO 16759).

De Creatieve Industrie beschikt als enige sector ter wereld over gevalideerde LCA-rekenmethodieken, waarmee je op de meest eenvoudige én volledige manier tot een volwaardige CO₂-, Energie-, Water- en Substraatafval-voetafdruk komt:

  1. ClimateCalc gericht op de Grafimedia, dat gezien wordt als hét geaccrediteerde accountancysysteem voor het beoordelen en certificeren van CO₂-voetafdrukken binnen de branche (conform alle internationale normen).
  2. CO₂ & Energie RI&E, die de gehele Creatieve Industrie beslaat en dat een geautomatiseerd ISO 50001-systeem is, waarmee bedrijven veel meer detail binnen ClimateCalc weten te creëren en daardoor een lagere CO₂-voetafdruk kunnen bereiken.

Wat was de aanpak?

In overleg met E.M. de Jong is Peter Tegel, Senior Adviseur Duurzaamheid van het Dienstencentrum, in gesprek gegaan met Dorus Oomen, Manager Techniek & Technologie bij E.M. de Jong. Het doel was om te kijken welke implementatietraject voor hen geschikt was om tot een juiste CO₂-voetafdrukberekening te komen. Een eerste analyse van de kwaliteit van hun bedrijfsgegevens leverde al voldoende vertrouwen op om te kiezen voor een versnelde aanpak van dit project: de zogenaamde Fast Track Aanpak.

Er werd geregeld dat het bedrijf toegang kreeg tot zowel ClimateCalc als de CO₂ & Energie RI&E. Daarna werd een Instructiebezoek op locatie ingepland, waarbij Peter Tegel uitleg gaf over de werking van de applicatie en de manier waarop de verzamelde bedrijfsgegevens binnen de programma’s ingevoerd moesten worden. Na afronding van de werkzaamheden was het bedrijf klaar om voor ClimateCalc-certificatie via de Stichting Certificatie Grafimedia branche (SCGM) op te gaan.

Wat zijn de resultaten?

Als eerste kan gesteld worden dat E.M. de Jong binnen een paar weken al klaar was met het verzamelen en invoeren van de bedrijfsdata in de applicaties. Uit opmerkingen van Dorus Oomen bleek dat dit eigenlijk heel eenvoudig was. 

Dorus: “Natuurlijk kost het verzamelen van relevante bedrijfsdata enige tijd. Maar als je je administratie al goed op orde hebt en leveranciers meewerken, is de klus snel geklaard. Althans, dat was bij ons het geval. Sterker nog: ik was verbaasd over de eenvoud van het werk en de diepgang van de eindresultaten”.

Wat Peter Tegel opviel was dat de starthouding van het bedrijf – enigszins afwachtend en onzekerheid over de workload – snel omsloeg in: enthousiast en uitdagend om snel tot een gevalideerde CO₂-voetafdrukberekeningen te komen. Het Dienstencentrum kan niet anders zeggen, dan dat E.M. de Jong daar erg goed in geslaagd is.

Dorus Oomen, Manager Techniek & Technologie:

‘Steeds meer klanten stellen vragen over de CO2-belasting van hun drukwerk. Met deze tools maken we dat op een gevalideerde manier inzichtelijk’, stelt manager Techniek & Technologie Dorus Oomen. 

Dorus Oomen is vanuit het managementteam verantwoordelijk voor de ‘techniek’ van Em. de Jong. Met zijn gedrevenheid jaagd hij continue innovaties en verbetering na. Het overzien van de uitdagingen in productie en techniek vragen om constante coördinatie en observatie van machinepark en energie. 
 
Klik hier om ook ons artikel in Printmatters te lezen over de samenwerking met E.M. de Jong. 

 

Meer weten?

Wil jij ook aan de slag met CO2-voetafdrukberekeningen per drukorder voor jouw bedrijf?

Vul je gegevens in en wij contacten je zo snel mogelijk!