Zalsman

Het kán bij Zalsman

Het kán bij Zalsman is de uitspraak die de cultuur van Zalsman weergeeft. Zalsman is al 165 jaar lang actief als producent van drukwerk. Zalsman beschikt over een breed scala aan productietechnieken, ICT-services en logistieke dienstverlening. Zowel grote als kleine oplagen kunnen verwerkt worden op conventionele offsetdrukpersen of op moderne digitale printers met de mogelijkheid tot gepersonaliseerd drukwerk.

Picture of Remco Glashouwer

Remco Glashouwer

Auteur

Wat was de uitdaging?

Zalsman beschikt over diverse certificeringen, waaronder het certificaat voor Informatiebeveiliging (ISO 27001). Deze certificering is opgezet, geïmplementeerd en onderhouden door de interne ICT-manager. In 2023 heeft de ICT-manager het bedrijf verlaten en door het vertrek van de ICT manager is de basiskennis voor het onderhouden van het ISO 27001 systeem voor Informatiebeveiliging (kortweg het ISMS) weg uit het bedrijf. Helaas is dit geen unieke situatie en geldt dit voor veel gecertificeerde bedrijven.

Hierdoor stond het continueren van het ISO 27001 ter discussie, terwijl dit voor veel klanten een belangrijk certificaat is.

Wat was de aanpak?

Het Dienstencentrum kent Zalsman al vele jaren en ondersteund het bedrijf op verschillende certificatie onderwerpen. Voor ISO 27001 werd de rol van interne auditor al uitgevoerd en zijn gesprekken gevoerd om middels (tijdelijke) detachering, ondersteuning te bieden voor het onderhouden en continueren van het ISO 27001 systeem (ISMS).

Wat zijn de resultaten?

Na het vertrek van de ICT manager heeft het Dienstencentrum tijdelijk de rol van ISMS-coördinator overgenomen. Gedurende het detacheringsproject is een nieuwe ICT-manager aangenomen en is een actieve samenwerking opgezet tussen de Dienstencentrum adviseur, ICT-manager, KAM-coördinator, MT-leden en directie. Het ISMS-systeem is onderhouden en medewerkers binnen het bedrijf zijn betrokken om het ISMS te voort te zetten. Door het verdelen van taken naar MT-leden en het samenstellen van een ISMS-team is kennis breder verankerd binnen het bedrijf en daarmee informatiebeveiliging naar een hoger niveau gebracht. Hierdoor is het bedrijf minder afhankelijk van het vertrekt van één medewerker en is het continueren van het ISMS geborgd voor nu en voor de toekomst. De detachering van een ISMS-coördinator van het Dienstencentrum heeft geresulteerd in een hogere mate van betrokkenheid bij diverse medewerkers binnen het bedrijf. In plaats van de coördinatie van het ISMS bij voornamelijk de ICT-manager te leggen hebben wij als Dienstencentrum de betrokkenheid nodig van medewerkers binnen het bedrijf. Vervolgens hebben 2 medewerkers een opleiding Informatiebeveiliging gevolgd om als ISMS-team informatiebeveiliging te onderhouden. 

Directeur Herman Verlind:

Zalsman heeft een groei doorgemaakt als het gaat om de borging van het managementsysteem voor informatiebeveiliging. Waar informatiebeveiliging is geïmplementeerd door een ICT manager met de nodige kennis en ervaring is Zalsman er in geslaagd om informatiebeveiliging nog beter te verankeren binnen het bedrijf en klanten te voorzien van de nodige adviezen en voorkomen van risico’s op het gebied van informatiebeveiliging. Door de nieuwe aanpak is Zalsman verzekerd van een breed gedragen ISMS én kan externe ondersteuning van het Dienstencentrum altijd eenvoudig op- en afgeschaald naar mate de behoefte en de interne capaciteit. Dit geeft de organisatie rust en een stuk zekerheid voor de continuïteit van het ISMS.

Meer weten?

Bel mij voor meer informatie

Vul je gegevens in en wij bellen je zo snel mogelijk!